El manifest   Impulsors   Signants   Acte de presentació  
 

Antoni Maria Badia i Margarit (30 de maig de 1920, Barcelona) és un filòleg i lingüista català .

Va cursar els seus estudis d'ensenyament primari i batxillerat a la Mútua Escolar Blanquerna, dirigida pel pedagog Alexandre Galí i Coll, que li va infondre la preocupació pel llenguatge. Estudià als Estudis Universitaris Catalans, i es llicencià en filologia romànica per la Universitat de Barcelona el juny de 1943, on fou catedràtic de Gramàtica Històrica de la Llengua Espanyola i, el 1987, de Llengua Catalana. Fou també rector de la Universitat de Barcelona del 1978 al 1986 data des de la qual n'és honorari.

Ha estat professor visitant a Munic, Heidelberg, Georgetown, Wisconsin i la Sorbona de París. És doctor honoris causa per diverses universitats, entre les quals Salzburg, Tolosa, Rovira i Virgili, la Sorbona i les Illes Balears.

També ha estat president de la Société de Linguistique Romane (avui, president d'honor), president de la Secció Filològica de l’ Institut d'Estudis Catalans, primer president de l'Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes, primer president del Grup Català de Sociolingüística, president d'honor del II Col·loqui Internacional de Llengua i Literatura Catalanes a Amsterdam (1970), de la North American Catalan Society i de la Deutsch-Katalanische Gesellschaft, i president del Segon Congrés Internacional de la Llengua Catalana (1986).

És director de la revista Estudis Romànics i pertany a diversos consells editorials de revistes de filologia catalana (Caplletra, Catalan Review, Llengua & Literatura i Treballs de Sociolingüística Catalana).

Així mateix, és membre de l’ Institut d'Estudis Catalans, de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona i de diverses acadèmies entre les quals la Real Academia Española. També és membre honorari de l’ American Association of Teachers of Spanish and Portuguese. Ha rebut el Premi d'Honor Lluís Carulla (1995), de la Fundació Catalana per a la Recerca (1996) i la Medalla al Mèrit Científic de l'Ajuntament de Barcelona (1999).

La seva obra científica inclou més de sis-cents títols, amb més de cinquanta llibres, entre els quals:

Gramática histórica catalana (1951, trad. al català el 1981) ,Gramática catalana (1962), Llengua i cultura als Països Catalans (1964), La llengua dels barcelonins (1969), La formació de la llengua catalana (1981), Gramàtica de la llengua catalana (1994) i Les Regles d'esquivar vocables i la «qüestió de la llengua» (1999)

És i ha estat sempre una persona molt compromesa amb Catalunya i la cultura catalana.

<< Tornar enrere
 
 
 
   
Videos  
Fotos  
Premsa  
   
Document Original  
Veure el document  
Descarregar el document  
   
Contactar  
Circulars  
Voluntaris